My18 ae phev 0024 kopia compressor

4 FUNKTIONER PÅ VÄG TILL SJÄLVKÖRANDE BILAR

Teknik - 24 April 2019

Självklart ska säkerhetsfunktioner öka tryggheten för både dig och dina medpassagerare, men de utvecklas även för att göra bilen mer självgående. Med dagens smarta hjälpmedel kan du därför koppla av och njuta mer av din körning. Säkerhetsfunktionerna hjälper dig bland annat genom att varna om du missat att titta i döda vinkeln, eller bromsa när trafiken rör sig fort - vilket räknas som nivå 2 för självkörande bilar. Nedan har vi listat de funktioner du definitivt vill ha i din bil.


IONIQ-HEV-Highlightblocks25

1. Filhållningsassistans

Vill du bli en bättre förare? Då är filhållningsassistans något du vill ha i din nästa bil. Den hjälper dig nämligen att ligga bra till i rätt fil, samt påminner dig om att blinka när det är dags för ett filbyte. Dessutom blir du genom en ljus- och ljudsignal varnad när bilen verkar vara på väg mot ett oavsiktligt filbyte, och lär dig därmed att alltid blinka när du faktiskt ska byta fil.

Skulle du dock vara på väg mot ett oavsiktligt filbyte sker även ett mjukt tryck, utöver ljus- och ljudsignalen, mot styrutslaget för att varna dig som förare. Det hjälper dig styra ratten åt rätt håll för att stanna kvar i din fil.

2. Kollisionsvarningssystem och autobroms

Om du någonsin undersökt bromssträckor vid olika hastigheter, eller känt känslan av fartblindhet, kommer du att uppskatta kollisionsvarningsysstemet och autobromsen. Det hjälper dig som förare att upptäcka vad som händer framför dig, oavsett om du sitter i bilkö, krypkör på en parkering, eller kör på motorvägen. Systemet söker av vägen framför dig och varnar om ett fordon är farligt nära.

Skulle du hamna för nära och en risk för krock plötsligt uppstår, ser säkerhetssystemet till att bromsa automatiskt. Systemet har även ett tillval där du som förare varnas om en fotgängare befinner sig framför bilen, vilket möjliggörs genom radar- och kamerasensorer.IONIQ-HEV-Highlightblocks27

IONIQ-HEV-Highlightblocks26

3. Döda vinkeln-varning

På trafikskolan lär vi oss att alltid kontrollera döda vinkeln redan innan vi blinkar för att visa att vi vill påbörja ett filbyte. Idag räcker det däremot med att du tittar i sidospegeln, om du har en döda vinkeln-varnare.

Genom sensorer känner den av om ett annat fordon befinner sig i döda vinkeln, och varnar dig direkt via en symbol i sidospegeln. Det gör att du inte behöver vrida på huvudet i onödan och istället kan fokusera på vägen framför dig. Skulle du mot förmodan inte se symbolen, hörs en ljudsignal om du slår på körriktningsvisaren när en bil befinner sig i döda vinkeln. Därmed blir dina filbyten ännu säkrare.

4. Adaptiv farthållare

Hur skulle det kännas att sitta i en självkörande bil? Med den adaptiva farthållaren får du prova något snarlikt. Funktionen justerar nämligen automatiskt avståndet till bilen framför, utan att du behöver göra något. Du reglerar hastigheten upp till en förutbestämd gräns och bestämmer vilket avstånd som ska hållas till bilen framför, som bilen sedan anpassar sig efter. Den håller alltså både hastigheten utefter gränsen, samt ett lämpligt avstånd till bilen framför genom att öka och sänka hastigheten.

Dessutom varnar bilen när avståndet blir för kort. I kombination med autobromsen gör funktionen att du bara behöver ta över vid behov.

Den adaptiva farthållaren kan till och med starta motorn igen när bilen framför börjar röra sig, om du till exempel stannat vid en korsning. Hastigheten höjs därefter intuitivt med elektronisk stabilitetskontroll. Dessutom slipper du trycka på gaspedalen när du håller en hastighet över 30 km/h - precis som om du satt i en självkörande bil.

4 FUNKTIONER PÅ VÄG TILL SJÄLVKÖRANDE BILAR
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se