Toppbild i30 jan 6tips

8 TIPS INFÖR BILKÖPET

Bilnyheter - 15 Januari 2018

SUV, Kombi eller 5-dörrars? Hur mycket plats behöver jag? Fyrhjulsdrift eller tvåhjulsdrift? Frågorna är många när du ska köpa bil, inte minst när du ska välja en större.


Behöver jag fyrhjulsdrift?

Det är inte bara mer utrymme som följer med de lite större bilmodellerna, ofta dyker också tillvalet fyrhjulsdrift upp som ett alternativ. Med fyrhjulsdrift och högre markfrigång kan du enkelt ta dig fram i den tuffa terrängen till sommarstugan eller på oplogade vägar. Fyrhjulsdriftens kraft kan också underlätta när du ska köra tunga släp såsom hästtransporter. Men för dig som oftast skjutsar barnen på olika aktiviteter, storhandlar och hälsar på släkten i närliggande område räcker ofta tvåhjulsdriften gott.

– Pris, förbrukning och miljöpåverkan är det som talar emot fyrhjulsdriften, samtidigt som den är otroligt värdefull och nödvändig för många. Det bästa man kan göra är att utvärdera sina körvanor och ställa sig frågan hur ofta fyrhjulsdriften kommer till sin rätt i vardagen, säger Henrik Degling, Produktchef på Hyundai.

Tips

  • Se över dina körvanor över tid och väg in användning av funktioner kontra kostnaderna för dem.

i30-Kombi-compare

Upptäck nya i30 Kombi

Med den senaste säkerhetstekniken och generösa utrymmen är i30 Kombi det perfekta valet för den moderna familjen. Bygg din egen version av bilen för att se vårt utbud av olika utrustningspaket och hitta det som passar just dig.

Bygg din bilLäs mer om bilen

Behöver jag kunna dra släp?

En viktig aspekt när det är dags att välja bil är självklart dragvikten, oavsett om du föredrar husvagnssemester eller bara hyr släp någon gång ibland för att köra hem det nyinköpta fyndet från möbelvaruhuset. Bilens dragvikt kan variera stort beroende på vilken motor som finns.

– För de flesta ändamål så räcker en dragvikt upp till 1200 kg mer än väl. Med upp till 1500 kg så klarar man även större husvagnar. Men ska man transportera tunga båtsläp och hästtransporter kan det krävas en bil som klarar mer än så. Men tänk då på att om den sammanlagda totalvikten på släp och bil överstiger 3,5 ton så behövs mer än bara B-körkort, säger Henrik Degling.

i30-jan-bonus-450x250

Tips

  • Kontrollera att bilen klarar en dragvikt på minst 1200 kg om du har grundläggande behov.
  • Kom ihåg att ha koll på din körkortsbehörighet och vad som gäller när du ska ut och köra släp.

i30-jan-familjen-450x250

Hur mycket kostar bilen att äga?

Skillnader i både bränsleekonomi och inköpspris uppstår självklart beroende på motorkraft och fyrhjulsdrift exempelvis. Men i regel kostar en kombi inte mycket mer att äga än en sedan till exempel – däremot är inköpspriset ofta högre. Men även om en kombi har en större prislapp är det något som brukar löna sig när det är dags för försäljning.

– Den merkostnad som tillkommer vid inköpet när man väljer kombi framför en sedan, har man i regel igen i andrahandsvärdet, eftersom efterfrågan på en kombi ofta är högre på andrahandsmarknaden, säger Henrik Degling.

Tips


Hur säker är bilen?

Att säkerhet och storlek går hand i hand är en vanlig föreställning, och visst stämmer den ofta. Men kontrollera att bilen är utrustad med nödvändiga säkerhetsfunktioner som underlättar. Det oberoende säkerhetstestet Euro NCAP är ett omfattande säkerhetstest som betygsätter just det. För att en bil ska få höga betyg där krävs det att bilarna är utrustade med exempelvis autobroms, som varnar föraren för nödsituationer och bromsar automatiskt om så krävs. Filhållningsassistenten med varningsfunktion är en annan funktion som bidrar till ett högt betyg.

Tips

  • Kontrollera alltid vad bilen har fått för betyg i oberoende säkerhetstester så som Euro NCAP.

i30-jan-dash-450x250


Hur mycket rymmer bilen?

Är det något krav familjebilen måste svara mot så är det utrymme, både för passagerare, barnvagnar och matkassar. Det är lätt att tro att en stor bil automatiskt har störst lastutrymme. SUV:ar har de senaste åren seglat upp som utmanare när det gäller nya familjebilar men tänk på att störst inte alltid rymmer mest.

– Bara för att en SUV upplevs större så lastar den nödvändigtvis inte mer. En kombi har som regel mer lastutrymme. Nya i30 Kombi har exempelvis ett lastutrymme på över 600 liter och hör till de största i klassen. Normalt sett ligger det på omkring 550 liter för kombibilar i mellanklass, och de där extra litrarna kan vara ovärderliga, säger Henrik Degling.

i30-jan-bagage-450x250

Tips

  • Ta reda på hur mycket som ryms i bagageutrymmet – 550 liter eller mer är att rekommendera om du vill ha gott om plats för familjens packning.

Räcker platsen till för hela familjen?

Se över hur du använder bilen. Kommer barnen tätt och en förälder vill sitta mellan bilbarnstolarna är det självklart viktigt att se till så att utrymmet tillåter det. Det bästa är att åka ut till bilhallen med barnvagn och barnstol för att både provsitta och provlasta.

Tips

  • Mät bredden på barnstolarna och ta redan på bredden i baksätet.
  • Mät barnvagnen i hopfällt läge, eller kolla på återförsäljarens hemsida och kontrollera därefter bilens bagagemått.

Utforska några av våra bilar.

Hitta bilen som skulle passa dig perfekt.

utforska-i30

Nya i30

Den älskade i30 har länge varit en storsäljare tack vare sin behagliga körupplevelse, snygga design och smarta bränsleekonomi som både ger bra prestanda och låg förbrukning. Nyligen lanserades dessutom en ny, uppdaterad modell med ny tidlös design och ännu större lastutrymme än tidigare.

Utforska i30

utforska-i30-kombi

Nya i30 Kombi

i30 kombi har ett lättillgängligt och plant bagageutrymme som rymmer hela 602 litert. Utsedd till ”Bra val” av Folksam när det gäller bilsäkerhet samt belönad med högsta betyg i Euro NCAP:s omfattande säkerhetstester.

Utforska i30 Kombi

8 TIPS INFÖR BILKÖPET
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se