I30 5dorrars

DE TRENDIGASTE BILFÄRGERNA 2016

Bilnyheter - 6 April 2016

Vilka bilfärger som är populära styr inte bara den färgpalett vi kommer se på vägarna, det är också en viktig faktor att hålla koll på när det kommer till andrahandsvärde på bilar. Här ger vi dig statistiken som visar vilka kulörer som gillas mest just nu.

Vitt är onekligen en färg som går hem starkt hos svenskarna. Det är inte bara ljusa hem och vita väggar som präglar vårt land, även vita bilar säljer allra mest. Lite drygt var fjärde svensk bilköpare rullade förra året iväg med en sprillans ny vit bil, och andra lugna toner som grått, svart och silver toppar listan över populäraste bilfärgerna 2015. Den enda färgen som sticker ut som starkare är rött, som ligger på femteplatsen på topp fem.

Att populära färger gärna håller i sig länge beror till viss del på att andrahandsvärdet på en bil påverkas av att man väljer det som den stora majoriteten tycker om. På så vis flexar inte trenderna så snabbt. Men nu börjar vi faktiskt se en förändring, där en mer färgglad bilmarknad långsamt kryper fram.

Nr 1 på färgtoppen: vitt

i30 vit
Storsäljaren Hyundai i30 i den mest populära färgen.

Mer om bilen Bygg din bil

Nr 2 på färgtoppen: svart

i30 kombi png svart
Familjebilen Hyundai i30 Kombi i den näst mest populära färgen - svart.

Mer om bilen Bygg din bil

Enligt David Bjerkdahl, produktchef vid Hyundai, finns det mer färg att vänta framöver.
– Det kommer en del fina blå och även bruna färger i år, säger han och påpekar att småbilar oftare har lite mer avvikande färg än de större bilarna.

Ett exempel på en bilfärg som blivit populär trots att den inte sållar sig till den neutrala färgskalan är Tucson i arablått.
– Den bryter av mot andra bilar och får välförtjänt uppmärksamhet på en parkering, säger David Bjerkdahl, som därmed spår att mer personlighet kommer synas i våra bilval.

Nr 3 på färgtoppen: grått

i30 grå
Hyundai i30 i nummer tre på färgtoppen - grått.

Mer om bilen Bygg din bil

Nr 4 på färgtoppen: silver

i10-silver-prop290x160
Smarta citybilen i10 i populära färgen silver.

Mer om bilen Bygg din bil

Ytterligare en trend som vi kommer se mer av när det gäller kulörer är att det satsas på färg även inuti bilen. En inbjudande kupé med en personlig touch är något som allt fler efterfrågar.
– Det är framförallt interiören i de mindre bilarna som det laboreras med. Här kan material och färger kombineras på ett spännande sätt, säger David Bjerkdahl.

Men även om valet av bilfärg blir allt mer vågat kan vi inte förvänta oss en helt omdanande revolution på de svenska vägarna riktigt än. De allra flesta bilar fortsätter att vara vita, svarta eller något där emellan.

Konsumenternas val av bilfärg styrs dock inte bara av egen smak och andrahandsvärde, utan även av biltillverkarnas utbud. Att producenternas färgval påverkas av trender blir tydligt vid en tillbakablick: Den vita färgen har varit stark länge och under 80-talet hade den något av en storhetsperiod. 1995 toppade den vita bilen Hyundais försäljningsstatistik med 24,4 procent, följt av grön och mörkröd. 2005 var det däremot silver som låg i topp med hela 27,4 procent följt av röd och svart. 2015 fick den vita färgen revansch och placerar sig återigen som nummer ett på Hyundais färgtopp, silver och svart fick då nöja sig med andra respektive tredje plats.

Nr 5 på färgtoppen: rött

i30-rod-prop290x160
Hyundai i30 i nummer fem på färgtoppen - rött.

Mer om bilen Bygg din bil

Färgtoppen - bilar registrerade i Sverige 2015

Färger Procentandel
Vitt 26%
Svart 16,4%
Grått 11,7%
Silver 8,7%
Rött 7,3%


Färgbotten - bilar registrerade i Sverige 2015

Färger Procentandel
Ljusgult 0,1%
Ljusrött 0,1%
Lila 0,1%
Mörkgrönt 0,1%
Ljusgrönt 0,2%


Tle ara blue 1024 12

VILKEN FÄRG VILL DU HA PÅ DIN BIL?

Skapa din drömbil med färgen du gillar här.


Två frågor till David Bjerkdahl, produktchef Hyundai


Varför finns det så få gula bilar?

– Gula färger är oftast de bilar som blir stående i lagret. Om det har med den svenska postbilen att göra låter jag vara osagt. Att det finns få bilar i till exempel lila och rosa handlar om rädslan att det ska bli för extremt.


Varför är gråskalan så populär?

– I hela Europa är det mycket grått. Det är en neutral men även praktisk färg. På en ljusgrå bil syns inte den första vägsmutsen så mycket.

DE TRENDIGASTE BILFÄRGERNA 2016
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se