Per ribbing compressor

ELBIL FRÅN UPPSALA TILL SÄLEN PÅ 6 TIMMAR

Miljö - 30 Maj 2018

Per Ribbing är doktorand och civilingenjör i teknisk fysik, samt en riktig hållbarhetsentusiast. Tillsammans med sin dotter Ellie har han kört elbil från Knivsta till Hundfjället - en sträcka på 40 mil. Kombinationen av en ny storsatsning på snabbladdare för elbilar samt IONIQ electrics generösa räckvidd, gör deras resa både smidig och avgasfri.


Knivsta - Säter

Körsträcka: 166 km
Körtid: 2 h 12 min

Sträckan mellan Knivsta och Hundfjället har vi åkt i flera års tid. Att genomföra turen med en elbil blir dock betydligt lättare i år jämfört med förra året, eftersom det då inte fanns någon snabbladdare längs vägen. Nu är det bara lite drygt 16 mil till Säter, där en snabbladdare med gratis laddning finns.

Skärmavbild 2018-04-24 kl. 12.43.09

30 minuter senare kommer vi ut till en fulladdad IONIQ electric
– Per Ribbing, doktorand och civilingenjör

Att elbilar blir allt populärare märks tydligt på det ökade antalet laddplatser. Det blir hela tiden lättare att köra elbil även längre sträckor, utan att i förväg kolla upp var det går att ladda. Den här gången har vi dock bestämt att första stoppet blir i Säter, eftersom vi är ute efter just en snabbladdare.

30 minuter senare kommer vi ut till en fulladdad IONIQ electric och tar nästa etapp med mätta magar och humöret på topp. Den effektiva snabbladdaren är perfekt när du snabbt vill komma ut på vägarna igen. I nuläget klarar inte alla elbilar av snabbladdning, men vår resa förenklas definitivt av att IONIQ electric gör det.

per ribbing ioniq

Säter - Malung

Körsträcka: 160 km
Körtid: 2 h 15 min

Vi rullar på i det vackra vintervädret. Vi passerar Borlänge - där den närmsta snabbladdaren fanns förut - någon timme innan vi kommer fram till Malung.

Det känns bra att kunna köra en längre sträcka utan att behöva stanna till för att ladda.

Vi kommer fram till Malung på eftermiddagen och jag har fortfarande inte bokat boende för natten. Det löses lätt med min smartphone medan bilen laddar. 25 minuter senare har jag hunnit boka boende, dricka en kaffe och fulladda bilen. Smidigt!

PER RIBBINGS RESA

Total körsträcka: 40 mil
Total laddtid: 1 h
Total restid (exkl. stopp): 5,5 h
Total restid (inkl. stopp): 6,5 h
Antal laddstopp: 2
Snittladdningstid: 30 min

Läs eller lyssna mer på Per Ribbing

per ribbing foto

Malung - Sälen

Körsträcka: 72 km
Körtid: 1 h 1 min

Sista etappen blir det mycket prat om vad vi ska göra när vi kommer fram.
-Bada! ropar Ellie.
Hon kan simma nu. Flera år i rad då vi åkt skidor i Sälen, har Poolariet i Hundfjället varit en höjdpunkt.

Samtidigt har det varit lite skrämmande, eftersom hon inte kunnat simma. Nu ser vi båda fram emot den upplevelsen.

Vi rullar tyst och avgaslöst ut från Malung. Efter ungefär en timme stannar vi i Sälen by för att återigen fylla på med gratis grön el via snabbladdaren. En kvart senare bär det av uppåt Hundfjället. Där stannar vi till utan att bry oss om att söka laddare - batterierna är så välfyllda ändå. Istället fokuserar vi på badet, som blir precis lika härligt som vi hade hoppats på.

Skärmavbild 2018-04-24 kl. 12.49.22

Vi hinner med en middag på restaurangen innan vi kör till vårt natthärbärge, Sörnäs Bed & Breakfast. Där laddar jag bilen i ett vanligt eluttag, vilket tar 10 timmar. Jämfört med snabbladdaren eller en laddbox är det förstås lång tid, men eftersom vi ändå ska sova gör det oss inget.

Efter en god natts sömn och en skidåkarfrukost bär det av hemåt. Hemvägen går ännu enklare, för nu vet vi exakt var laddarna står. Dessutom vet vi att IONIQ electric tar oss hela vägen hem utan problem.ioniq-electric-front

IONIQ electric

Räckvidd: Upp till 28 mil
Förbrukning: 0 liter/100 km
Utsläpp: 0 gram/km
Laddtid: Läs mer om laddtider här

Upplev IONIQ electric
ELBIL FRÅN UPPSALA TILL SÄLEN PÅ 6 TIMMAR
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se