Ioniq electric oslo toppbild sv reg ny 2018

SÅ LADDAR DU BÄST DIN ELBIL - I HEMMET, PÅ JOBBET, UNDER RESAN

Miljö - 6 Februari 2018

Intresset för elbilar ökar stadigt. Ändå funderar vissa kring hur deras bilkörning kommer påverkas av att de kör på el istället för bensin. Kommer eldriften hämma vissa typer av resor eller situationer för att bilen behöver laddas? Det korta svaret är nej. Det långa svaret är att precis som vid körning av en bensindriven bil är det inget att oroa sig över, så länge som man planerar sina resor. Olika situationer tillåter olika typer av laddning och förberedelse. Vi går igenom våra rekommendationer baserat på vardera tillfälle.


laddboxenrundny

Ladda i hemmet

För dig som har en elbil rekommenderar vi definitivt att installera en laddbox hemma. På så sätt kan du alltid ladda bilen då du är hemma - exempelvis över natten. Det är både tids- samt kostnadseffektivt. Dessutom är laddning via en laddbox det absolut säkraste sättet att ladda på.

Vill du veta mer om varför vi rekommenderar att installera en laddbox hemma?

Läs mer här

Ladda på jobbet

Ett annat tillfälle då du kan ladda din bil i flera timmar är medan du jobbar. Det enda du behöver är en parkeringsplats med en laddbox, samt en laddsladd. I våra elbilar passar laddsladdar med typ 2 kontakt, vilket är europeisk standard.

En laddsladd är bra att alltid ha med dig i bilen. Den kan du använda till att ladda på andra offentliga platser även under en kortare period, som när du är i mataffären eller en galleria.


Hitta tillgängliga laddstationer här

laddsladd

Ladda på resan

När du kör en längre sträcka behöver du ladda din elbil - precis som du kan behöva fylla på med bensin. Istället för att stanna och tanka, stannar du och laddar. Eftersom det tar lite längre tid än att tanka, passar det utmärkt att ta en fikapaus under tiden. Vid dessa tillfällen är det perfekt att använda sig av snabb eller semisnabb laddning.

Vid semisnabb laddning används växelström genom ett elskåp på 16 ampere eller mer, vilket gör att laddningen går snabbare än med normalladdning. Allt från 11 KW och uppåt räknas som semisnabb laddning, där variationen beror på vad bilen klarar av och vad den som äger parkeringsplatsen vill installera.

Normalladdning motsvarar allt under 11 KW. Både IONIQ plug-in och IONIQ electric klarar semisnabb laddning.

Utöver semisnabb laddning finns även snabbladdning. Vid snabbladdning laddas IONIQ electrics batteri från tomt till 80% batteristyrka på cirka 25-30 minuter, förutsatt att laddstationens kabel klarar 50 kw. Det går så snabbt eftersom man inte längre använder växelström, utan likström. Istället för att använda sig av bilens ombordladdare, laddas likström direkt till batteriet.

När ingen laddstation finns tillgänglig

Det går att ladda sin elbil i ett vanligt uttag, men frekvent laddning under längre perioder i ett vägguttag är inte rekommenderat. Den typen av laddning bör endast ske om det inte finns någon laddstation tillgänglig. Dels är det inte lika säkert som vid användning av en laddbox, och dels tar det mycket längre tid att ladda i ett vanligt eluttag - strömstyrkan är 6-10A jämfört med laddboxens 16A. Skulle du trots det behöva använda ett vanligt eluttag, stoppar du bara in din laddsladd i uttaget och laddar som vanligt.

Undrar du något?

Vill du få hjälp att välja utrustningspaket eller få svar på knepiga frågor?

Vi finns i chatten till höger eller i nedan kanaler kl 8-18 på vardagar för att hjälpa till!

Eller besök din Hyundaihandlare för att få veta mer.

Hitta Hyundaihandlare

Kontakta oss på kundservice@hyundai.se eller 020-677 677

Vill du veta mer om elbilar?

stora bilpriset cropped

IONIQ - VINNARE AV STORA BILPRISET 2017!

Läs artikeln

vanliga frågor cropped

VANLIGA FRÅGOR OM ELEKTRIFIERADE BILAR

Läs artikeln

plug in croppes

DÄRFÖR STICKER IONIQ UT I KLASSEN

Läs artikeln

SÅ LADDAR DU BÄST DIN ELBIL - I HEMMET, PÅ JOBBET, UNDER RESAN
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se