F  rgelanda bil compressor

MÖT ICA-HANDLARNA SOM SATSAR PÅ MILJÖN MED ELBILAR OCH SOLPANELER

Miljö - 25 Maj 2018

På ICA Supermarket Färgelanda genomsyrar miljötänket verksamheten. Förutom att köra elbilar och erbjuda kostnadsfria laddstolpar, driver de även verksamheten till stor del på solenergi - från solpaneler som de installerat på butikstaket.


Att jobba aktivt för att minska butikens miljöpåverkan är självklart för bröderna Daniel och Magnus Larsson. De tog över driften av butiken från sin pappa, Lars-Erik Larsson, som även han brinner för miljöfrågor.

Eftersom bröderna själva är naturintresserade, vill bevara en grön värld för sina barn, samt kan kapa kostnader, motiverades dem till att göra butiken ännu mer miljövänlig.

För en mataffär innebär det främst att se över kylar och belysning. I juni 2016 tog de dock ett ännu större beslut, när de bestämde sig för att installera solpaneler på butikstaket.

Idén om solpaneler hade de haft länge, men det var nyligen som de upplevde att det blev ekonomiskt försvarbart. Även om de får mest energi från solpanelerna mellan mars-oktober, slår Daniel hål på myten om att solpaneler inte fungerar på vintern.

-Så länge det inte ligger typ 20 cm snö på taket får vi energi. Det måste absolut inte vara strålande sol, men de dagarna blir det riktigt bra.

Hur energin tas tillvara på är inget som Daniel och Magnus behöver fundera på - det sker automatiskt.

Följden är att de behöver köpa in betydligt mindre ström nu än innan. Energin de får från solpanelerna under en solig dag täcker ungefär 30-40% av butikens energibehov. Under ett år producerar de ungefär 40 000 kWh, vilket är tillräckligt mycket för att täcka det årliga energibehovet för 2-3 villor.

Många pratar ju om räckviddsångesten, men när man kört elbil ett tag märker man att det är väldigt sällan du kör så långt.
– Daniel Larsson, butiksägare

På ICA Supermarket Färgelanda finns även laddstolpar till elbilar, som kan användas för att ladda kostnadsfritt med grön el. I Dalsland, där butiken ligger, är det ganska glest med laddstolpar. Bröderna såg därmed en möjlighet att kunna fånga upp förbikörande kunder samt bidra till en förbättrad miljö.

Därför installerade de laddstolpar redan för 6 år sedan, vilket uppskattas bland kunderna.
-Vi har fått ett positivt bemötande! Vi har jobbat med miljön länge och kommunicerar det till kunderna, säger Daniel. Det är även många som är nyfikna på elbilarna.

ICA SUPERMARKET FÄRGELANDA

Butiksägare: Daniel och Magnus Larsson
Årsproduktion av solenergi: 40 000 kWh
Antal laddstolpar: 6 st

Följ ICA Supermarket Färgelanda på Facebook

magnus daniel liten

Daniel, Magnus, samt Lars-Erik kör nämligen själva elbilar. Bröderna bestämde sig för att skaffa varsin IONIQ electric efter att deras pappa gjorde det förra sommaren. Magnus får sin IONIQ electric i sommar, vilket blir hans tredje elbil. Att miljöintresset varit starkt länge blir tydligt. Bröderna uppmuntrar även en liknande utveckling bland sin personal - till exempel har de särskilda laddstolpar reserverade för personalen, samt erbjuder dem att ha elbil som tjänstebil.

I samband med inköpet av familjens första IONIQ electric förra sommaren lottade butiken ut provkörningar med bilen. Vinnarna fick provköra bilen i två dygn, och totalt lånade runt 50 kunder bilen.
-Alla möjliga ville prova att köra den, säger Daniel. Stod bilen hos grannen så blev ju hela den gatan väldigt sugna. Det var många som kom fram till mig och sa att de hade sett bilen och ville prova den.

För Daniel är miljö och ekonomi de två avgörande faktorerna som fick honom att köpa elbil.

-Den stora skillnaden är ju klimatavtrycket som man minskar. Det är en jättestor fördel! Sen är en elbil lite dyrare att köpa, men så väldigt billig att köra. Ju mer du kör, desto billigare blir det ju med en elbil.

Utöver minskad miljöpåverkan och mer pengar i plånboken uppskattar Daniel att IONIQ electric är behaglig att köra.

Han tycker om att den är väldigt tyst och att många bekvämligheter ingår i standardardutrustningen. Dessutom tycker han det är skönt att slippa tanka bilen.

När vi frågar Daniel om han upplever att det finns någon nackdel med att köra en elbil, svarar han:
-Många pratar ju om räckviddsångesten, men när man kört elbil ett tag märker man att det är väldigt sällan du kör så långt. De gångerna behöver man planera lite innan, men det finns ju massor snabbladdare överallt.

MÖT ICA-HANDLARNA SOM SATSAR PÅ MILJÖN MED ELBILAR OCH SOLPANELER
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se