Hyundai kona electric july2018 25 exterior compressor

SÅ ÄR DET ATT ÄGA EN ELBIL - SERVICE, GARANTIER OCH RÄCKVIDD

Miljö - 10 Juni 2019

Är du nyfiken på hur livet med elbil ser ut? Vi går igenom funderingar du kan ha precis efter köpet, till sådant undrar över efter ett bar år. Helt enkelt allt ifrån laddrutin till vad som händer om batteriets kapacitet minskar.


Hur ofta behöver en elbil servas?

Alla bilar bör servas 1 gång per år eller var 1500 mil, inklusive elbilar, för att undersöka så inte något fel har uppstått. I alla bilar med förbränningsmotorer behöver oljan bytas, det gäller alltså även laddhybrider och hybridbilar. Har du en ren elbil? Då behövs inte det. Därför halveras ofta servicekostnaden för en elbil jämfört med för en bil med förbränningsmotor.

Vid servicetillfället undersöker verkstaden bland annat att systemen fungerar, att det inte är fel i någon av datorerna i bilen, samt om det finns aktuella uppdateringar. Om det finns får man de utförda kostnadsfritt i samband med servicen - exempelvis kartuppdateringar eller uppdaterad Bluetooth-uppkoppling.

Campaignsite IONIQ 3-compressor

KONA electric Highlights 4

Andra saker som undersöks är exempelvis om luftkonditioneringen eller bromsarna fungerar som de ska. I Sverige saltas vägarna på vintern vilket kan slita på bromsarna eller göra att saker kärvar fast. Allt det ses över vid service.

Ett tips för att förhindra att bromsarna fastnar är att bromsa riktigt hårt ibland – kom bara ihåg att först se så det inte är någon bil bakom. De inbromsningarna är extra viktigt i elbilar, då bromsarna vid normal, mjuk körning i princip inte används. Istället används elmotorn som broms, eftersom bilen i första hand vill återvinna kraft genom retardation*. Därför är det bra att då och då göra hårdare inbromsningar för att motionera färdbromsarna.

Vilka garantier gäller i en elbil?

För att alla garantier ska gälla ska man serva enligt biltillverkarens föreskrifter. Enklaste sättet för att säkerställa att det sker är att åka till en auktoriserad verkstad. Det finns flera fördelar med det. Exempelvis måste bilen inspekteras enligt schema på en auktoriserad verkstad för att rostskyddsgarantin ska gälla. Elbilar får dessutom endast en högspänningstekniker serva.

Det kräver en särskild utbildning specifik för just det märket och den modellen, och gäller för ren elbil så väl som laddhybrid och hybrid. Service av elbilar måste därför ske på en auktoriserad verkstad.

För elbilar erbjuds ofta även batterigaranti. Vår garanti omfattar exempelvis 8 år och 20 000 mil, där minst 75 % av batteriets kapacitet garanteras.

Hur ofta bör man ladda sin elbil?

kona topp campaign

Det finns många myter kring batterier - men de är just myter. Exempelvis kan ett batteri inte ladda ur bara genom att bilen står. Det går heller inte att slita ut batteriet för att du laddar det ofta. Istället bör du passa på att ladda när du har möjlighet, vare sig det är hemma, på jobbet eller när du är i mataffären. På så sätt har du alltid ett i princip fulladdat batteri, redo att ta dig längre sträckor. Det fungerar även lika bra att köra elbil i kyla, och är inget som skadar batteriet.

Eftersom bilen har en ombordladdare som sköter på- och avslagning av laddaren automatiskt behöver du inte fundera på det heller. Är batteriet fulladdat så slutar bilen ladda. Det gäller både hemma via laddbox eller med snabbladdare på stan.

Under tiden som bilen laddas går det även bra att både värma upp och kyla ned bilen. Via navigationsdisplayen ställer du in en avgångstid samt önskad temperatur, som bilen sedan ställer in sig efter. Det sker så länge som laddsladden sitter i, vilket betyder att du inte behöver någon extra kupévärmare.

Hyundai IONIQ plug-in 2560x1847

Vad händer om batteriets kapacitet minskar?

Batteriet kontrolleras i och med att man ser över datorerna i bilen. Då undersöks batteriets kapacitet och status. Sjunker batteriets kapacitet under en viss gräns, behöver det givetvis åtgärdas. Man byter aldrig ut hela batteriet på grund av den höga kostnaden det skulle medföra - istället byts de moduler som är dåliga ut. På så sätt kan man på ett smidigt sätt säkerställa långvarig, hög batterikapacitet.

 IONIQ Electric ladda top image

Hur maximerar man räckvidden i en elbil?

Hur ofta du faktiskt behöver ladda beror givetvis på hur mycket du kör, men också hur du kör. Allting du gör i bilen - sätter på radion, laddar mobilen, har på rattvärme och liknande - drar ström från bilens batteri. Hastighet spelar också in. Ju fortare du kör, ju mer ström går åt eftersom luftmotståndet ökar. Ett tips är att lägga sig på tryggt avstånd bakom en långtradare eller annat stort fordon på motorvägen.

Eftersom bilen framför då bryter luftmotståndet, förbättras räckvidden i din elbil. Det innebär att du själv kan påverka räckvidden beroende på hur du kör. Du kan jämföra din elbil med en mobil - om den bara ligger i fickan dras det inte särskilt mycket batteri, men det gör det däremot om du använder flera olika appar på samma gång.

Vad är driftkostnaden för en elbil?

Den exakta driftkostnaden i en elbil beror på var du laddar - att ladda hemma i en laddbox är givetvis billigare än att ladda någonstans där du betalar extra för elen. Oavsett var är driftkostnaden i en elbil dock absolut billigare än i en bil med förbränningsmotor. Det går att räkna med att kostnaden är ungefär en tredjedel till en fjärdedel av driftkostnaden i en bil av likvärdig storlek med förbränningsmotor.

IONIQ electric bild till startsidan

SÅ ÄR DET ATT ÄGA EN ELBIL - SERVICE, GARANTIER OCH RÄCKVIDD
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se