Csm 2017 ioniq plug in 5 1610 5340a9c8d2

VAD HÄNDER MED FÖRBRUKADE BATTERIER I ELBILAR?

Innovation - 21 September 2018

I samband med att elbilar blivit allt vanligare, har en fråga uppstått. Vad händer med batteriet efter att bilarna inte längre kan användas? Svaret är enkelt - de kan återanvändas på andra sätt.


Hur kan batteriet i elbilar återanvändas?

Återanvändning av batterier maximerar det värde som kan extraheras från batteriet. På så sätt kan energin, koldioxidutsläppet vid utvecklingen av batteriet, samt investeringen som gjorts i det ursprungliga batteriet, spridas ut över en längre tid.

Även om batteriet i en elbil blir obrukbart, till exempel om fordonet skadas i en olycka, eller om batteriet inte längre är effektivt nog för att användas i en bil, kan det återanvändas på andra sätt. Förbrukade batterier kan buntas ihop i mycket större stationära lagringssystem, där batteriets energitäthet är mindre viktig. Återvunna batterier kan bland annat användas för att lagra ström inom industrin, exempelvis vid stålproduktion.

ioniq plug in

En hållbar process

År 2025 beräknas 29 GWh (gigawattimmar) återanvända EV-batterier att finnas. Det är långt mer än dagens stationära lagringsmarknad, som för närvarande har 10 GWh tillgängligt för lagring, kan klara av. Det innebär att det finns en oprövad marknad i den nya energilagringsbranschen.

Genom avancerade energilagringsprodukter och plattformar, kan potentialen i att återanvända EV-batterier maximeras. På så sätt möjliggörs även en helhetssyn på processen - från batteriproduktion, till användning av elektriska bilar och omlagring av energilagring, samt återvinning av material.

Att integrera återanvända EV-batterier i vårt energi- och integrationsföretag understryker vårt djupa engagemang för att bygga hållbara samhällen genom smart teknik.
– Javier Cavada, VD för Wärtsilä Energy Solutions

För att kunna satsa på den hållbara processen, har vi ingått ett nytt partnerskap med Wärtsilä Energy Solutions, en finsk koncern inriktad på energisystemintegration. Tillsammans med deras förvärv Greensmith Energy, arbetar vi mot vårt gemensamma mål.

Det syftar till att återanvända de elektriska batterier som finns i elbilar, för att möta den växande energilagringsmarknaden. Genom vårt arbete bidrar vi till ett hållbarare samhälle, tack vare ny teknik.

VAD HÄNDER MED FÖRBRUKADE BATTERIER I ELBILAR?
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se