I30 kombi klippt

3 SÄTT ATT FINANSIERA DIN TJÄNSTEBIL PÅ

Tjänstebil - 18 December 2017

Är du sugen på att skaffa en tjänstebil, men osäker på hur du ska finansiera den? Köpa, låna eller leasa? Om du ska leasa - vilket alternativ är det bästa? Vi förstår dig, det finns många saker att tänka på. Vi förklarar skillnaderna och tar upp några av de vanligaste frågorna för att försöka guida dig igenom tjänstebilsdjungeln.

Avbetalning eller köpa kontant

För dig med en verksamhet där bilen är en del av tjänsten du säljer.

Att låna eller köpa kontant är dock relativt ovanligt vid tjänstebilsfinansiering för bolag som jobbar med något annat än transport, eftersom du inte får dra av någon moms då.

Den typen av finansiering passar bäst för taxibolag, bussverksamhet, hyrbilsbolag eller andra persontransporter eftersom de får dra av hela momsen. Om du tillhör någon av de verksamheterna kan du prata med din bank eller en bilåterförsäljare för att se över vilka alternativ du har.

Gör du inte det, rekommenderar vi att titta på leasing istället.

Meny santa fe

Finansiell leasing

För dig som driver ett nystartat eller ett mindre bolag.

Vid finansiell leasing tas leasingkostnaden för bilen upp som en tillgång i bolaget och skulden som en kostnad. Om du leasar bilen får du även dra av halva momsen - ifall du har en verksamhet som får lyfta moms. Finansiell leasing passar dig som har ett nystartat eller mindre bolag.

Väljer du finansiell leasing gör du upp en betalningsplan tillsammans med finansbolaget baserat hur många år du vill använda bilen och hur långt du tänker köra under perioden. Exempelvis bestämmer ni att du leasar bilen i 3 år och får köra max 3000 mil under perioden. Betalningsplanen upprättas baserat på vad värdet på bilen kommer vara efter de åren och milen - mil utöver de överenskomna betalar du extra för.

Förenklat kan man säga finansiell leasing innebär att du hyr en bil i några år av leasingföretaget, men att du själv ansvarar för att ta hand om bilen efter leasingperiodens slut. Att du ansvarar för bilen innebär att du får en faktura från finansbolaget på restvärdet - värdet på bilen efter leasingperioden - om du inte själv gör en aktiv handling vid periodens slut.

Genom att betala fakturan köper du ut bilen. Vill du inte köpa ut bilen kan du finansiera om den genom att avtala om en ny leasingperiod, eller byta in den hos en återförsäljare. Ifall du har haft en låg månadskostnad och därmed inte amorterat av så stor del av bilen kan du få betala en mellanskillnad vid ett inbyte. Om du har valt att betala en lite högre månadskostnad under leasingperioden kan du få pengar tillbaka.

Operationell leasing

För dig som gärna betalar lite extra för ett bekymmersfritt bilägande.

Operationell leasing är perfekt för större bolag som inte vill använda sitt kapital till bilar. Med operationell leasing behöver du nämligen inte ta upp bilen som en tillgång i bolagets bokföring, utan den bokförs endast som en löpande kostnad. Precis som med finansiell leasing får du dra av halva momsen om du får lyfta moms på din verksamhet.

Fördelen med operationell leasing är att du får en fast månadskostnad för hela bilägandet.

Det ingår nämligen service, reparationer, däck, skatt, försäkring, administration och liknande kostnader. Dessutom tas risken för restvärdet av leasingbolaget. Det innebär att om bilens skulle värde vara mindre än beräknat vid leasingperiodens slut betalar du inget extra. Priset för leasingen sätts av leasingbolaget. Även vid operationell leasing baseras priset på hur många år du vill leasa samt hur många mil du planerar att köra.


Vanliga frågor

Hur gör jag om jag vill använda min tjänstebil privat?

Det går bra att köra din tjänstebil privat om företaget tillåter det. Du måste dock skatta för det, alltså betala förmånsvärde. Bilen behöver användas minst 300 mil i tjänsten per år för att företaget skall få dra av halva momsen på leasinghyran. Om det är du som privatperson eller företaget som står för kontinuerliga kostnader varierar. Prata med ditt företag om vad som gäller för just dig. För att lättare kunna separera privatkostnader och företagskostnader kan du använda dig av olika digitala tjänster eller körjournaler, vilka gör det enklare att kartlägga dina resor.

Hur mycket kan jag förhandla ner kostnaden på en bil?

Det är väldigt olika. Det är vanligt att köpa tjänstebilar till kampanjpriser, och då är en ytterligare prissänkning oftast inte aktuell. Dock kan det finnas möjlighet för större företag som köper många bilar åt gången att förhandla sig till ett ännu bättre pris.

backspegel-i30-kombi

3 SÄTT ATT FINANSIERA DIN TJÄNSTEBIL PÅ
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se