Csm new hyundai ioniq electric 8 1610 12a4aa3f54

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA KÖPA ELBIL

Miljö - 27 Maj 2019

Elhybrid, laddhybrid eller ren elbil? Hur väljer man rätt elbil? Är lång räckvidd det viktigaste i en elbil? Hur är det att köra elbil? Frågorna inför ett köp kan vara många, men vi hjälper dig reda ut dem.


1. Körbehov

Så fort som elbilar kommer på tal brukar räckvidden på bilen tas upp. När du väljer elbil är det viktigaste att tänka på hur din vardagskörning ser ut. Om du åker till fjällen två gånger per år är kanske inte det riktmärket, utan snarare sträckan till jobbet, mataffären, eller andra ställen du ofta besöker.

Vid kortare sträckor kan en ren elbil vara det bästa köpet om du vill satsa på hållbarhet. Ifall även de vardagliga sträckorna är många och långa, kan du fundera över om en laddhybrid eller elhybrid är ett bättre val. Med de bilarna kör du delvis på el, delvis på bensin. Det gör dig mindre bunden till att ladda bilen.

Däremot finns snabbladdare för rena elbilar, som på under en timme kan nästan eller helt fulladda din bil. Det innebär att för dig som kör i områden med snabbladdare kan en ren elbil ändå vara det bästa alternativet, oavsett om du kör långa eller korta sträckor i din vardag.

hyundai-kona-electric-2018-05-hires

2. Laddtider

Campaignsite IONIQ 2-compressor

En annan sak att ta hänsyn till i anslutning till räckvidd är laddtider. Självklart innebär lång räckvidd ökad frihet, men det innebär även längre laddtid eftersom batteriet är större.

Jämför exempelvis våra rena elbilar KONA electric och IONIQ electric. Den förstnämnda har en räckvidd på upp till 449 km, och den sistnämnda på upp till 280 km. Det innebär även att IONIQ electric tar ungefär hälften så lång tid att fulladda som KONA electric. Därför blir dina möjligheter att ladda en viktig aspekt vid inköpet.

3. Boendesituation

För de flesta är det enklast att ladda sin elbil i hemmet. Där kan bilen fulladdas över natten, nästan helt utan tidsbegränsning. Allt fler bostadsrättsföreningar installerar nu elbilsladdare vid parkeringsplatserna och i garagen. Undersök vad kötiden är för en sådan plats. Kanske är den kortare än för övriga platser?

Ifall installering av laddbox i hemmet inte är ett alternativ, kanske du kan ladda bilen på jobbet eller på en parkering i närheten.

Om du använder din bil i princip dagligen, men varken kan ladda hemma eller på jobbet, kan det vara en utmaning att skaffa en ren elbil. Då kan en laddhybrid eller hybridbil vara ett bättre alternativ. En laddhybrid kan laddas när möjlighet ges - som när du är i mataffären - för att i övrigt köra på bensin.

KONA electric Highlights 3

4. Ekonomi

ioniq plug in

I nuläget är elbilar dyrare i inköp än bilar med förbränningsmotor, även om elbilar är billigare i drift samt ger rätt till klimatbonus och lägre fordonsskatt. Det beror på att tillverkningen av elbilar är dyrare än för andra bilar, främst på grund av elmotorn och batteriet. I takt med att fler elbilar byggs, sjunker tillverkningskostnaden.

Däremot är en elbil billigare i drift, eftersom den har lägre servicekostnader samt kostnad per mil. För dig som tvekar på att köpa elbil på grund av inköpskostnaden, rekommenderar vi att du gör en 3-årskalkyl. Inkludera både service och miltal, för att kunna se helhetskostnaden. Beroende på hur mycket du kör kan det på 3 år bli billigare med elbil.

5. Körglädje

Vad för bil som räknas som rolig att köra är väldigt individuellt. I en elbil har du ingen växellåda, vilket gör att kraften kommer ostört och linjärt. Det blir därmed en jämn, mjuk och kraftig acceleration. Det beror på att vridmomentet i en elmotor är direkt - du behöver inte vänta på att komma upp i ett visst varvtal innan kraften kommer, som du behöver göra i en konventionell bil.

Dessutom är elbilar väldigt tysta - både inne i kupén samt utanför bilen. Om du däremot anser att körglädje är synonymt med en manuell bil, är elbil inget för dig. Det finns nämligen inga manuella elbilar.

KONA electric Highlights-topp

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA KÖPA ELBIL
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se