Ioniq range artikelbild sa tycker pressen

ELBILAR - DYRARE I INKÖP, BILLIGARE I DRIFT

Miljö - 7 April 2019

Minskade utsläpp, moderna funktioner och snygg design har gjort allt fler sugna på att köpa elbil. Det som fått många att tveka har däremot varit det något högre inköpspriset. När forskning nu har visat att elbilar är billigare att äga och köra än bensindrivna bilar, ändras utgångsläget.

Driftskostnaden för elbilar

topp-image-staticpage-ioniq-electric

För att hålla nere kostnader är det viktigt att din bil är billig i drift. Driftskostnaden för en bensin- eller dieseldriven bil ligger på 5-10 kronor per mil, medan elbilar ofta är billigare. Exempelvis kan det jämföras med IONIQ electric, vars motsvarande kostnad landar på ungefär 2 kronor per mil.

Den kostnaden är framtagen av oberoende Sust-It, som har jämfört 66,650 olika fordon. De har beräknat att IONIQ electric kostar 0,02 euro per kilometer att köra, eller 385,49 euro över ett år*.

Aerodynamisk design

Energieffektivitet är viktig för att kunna hålla låga kostnader. En av de främsta sätten att öka energieffektiviteten är genom aerodynamisk design. Därför blir designen en viktig faktor när du ska välja elbil.

I vår IONIQ nyttjas luftflödet för att minimera luftmotstånd och utsläpp. Dess yttre paneler är konstruerade för att öka aerodynamiken ytterligare, vilket i kombination med andra smarta effektivitetslösningar ger ett klassledande luftmotstånd på endast 0,24 cW.

IONIQ-plug-in-tjanstebil 2
Samma aerodynamiska design har vår IONIQ plug-in, som under 2018 utsetts till Årets mest prisvärda hybridbil av Auto Express. Deras mätningar har visat att vår laddhybrid är mycket bränsle- och kostnadseffektiv, med koldioxidutsläpp på 26 g/km, vilket ger 38 342 kr i klimatbonus.

Färre servicetillfällen

ioniq electric motor pngEftersom motorerna i elbilar är enklare och inte kräver byten av filter samt oljor årligen, blir även servicekostnaderna lägre i elbilar jämfört med bensin- och dieselbilar. Dessutom hjälper motorerna till att bromsa bilen, vilket minskar risken för överbelastning av bromsarna - något som även det minskar antalet servicetillfällen.

Subventionering vid inköp

Elbilar är fortfarande en relativt ny teknik som produceras i en mindre skala än konventionella bilar, vilket gör att de ännu är dyrare i inköp.

För att fler ändå ska kunna köpa elbilar, infördes den 1 juli 2018 det nya fordonsskattesystemet bonus malus, som gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att skaffa en elbil.

Systemet premierar nämligen elbilar med en bonus på upp till 60 000 kr samt minimal skatt, medan det belastar bilar med högre koldioxidutsläpp med högre avgifter.

ioniq-electric-image-2

ioniq electric transparent


IONIQ electric - billigaste bilen

  • Billigaste bilen att äga bland alla modeller tillgängliga på europeiska marknader enligt Sust-it
  • 60 000 kr i miljöbilsbonus
  • Vinnare av flera utmärkelser, som Teknikens Världs Stora Bilpris

Från 397 900 kr

Upptäck IONIQ electricBygg din bil

ELBILAR - DYRARE I INKÖP, BILLIGARE I DRIFT
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se