I30 kombi jan full width pip image 2

SÅ GÖR DU BILEN REDO INFÖR VINTERN

Komfort och underhållning - 18 Oktober 2018

Inför varje ny årstid är det viktigt att göra i ordning bilen. Genom enkla kontroller får du en bil som både håller längre och är säkrare att köra. Därför ger vi dig några enkla tips på hur du förbereder bilen för de kallare månaderna.


Byt till vinterhjul

Den mest uppenbara förändringen när vi går mot kallare årstider är att väglaget blir halt och opålitligt. Därmed behövs vinterhjul. Tänk på att vara ute i god tid så att du inte råkar ut för några överraskningar på vägen. Strax innan december är trycket på verkstäder oftast som högst. Se därför till att vara ute i god tid när du bokar tid för hjulbytet.

  • 1 december - 31 mars måste bilen vara försedd med vinterdäck vid vinterväglag
  • 1 oktober - 15 april är det tillåtet att köra på dubbdäck

Däremot rekommenderar däcktillverkare att du byter till vinterdäck redan när temperaturen är nere vid +5 grader, för optimal prestanda.

Tire change

Tire profile measurement

I samband med att du byter till vinterhjul kontrollerar verkstaden visuellt navet och bromsarna för att säkerställa att allt är som det ska. På så sätt undviker du att smuts och rost orsakar problem framöver. På verkstaden kontrollerar de även mönsterdjupet, lufttrycket och ser till att hjulen är balanserade. Hjulen behöver även rengöras, vilket förlänger deras livstid. Du kan göra det själv eller få hjälp med det av en verkstad, i samband med att du lämnar in dem på däckhotell.

Dessutom kan hjulen behöva efterdras när du kört några mil, vilket innebär att kontrollera att bultarna är tillräckligt åtdragna. Det hjälper din verkstad till med.

Se till att hålla bilen ren och torr

Under vintern kommer både snö och slask in i bilen, vilket kan ta lång tid att torka ur. Då kan du få kondens på rutorna och sikten ut försämras. För att motverka det är det bästa alternativet att ha motorvärmare med kupéfläkt. Om du inte har möjlighet att skaffa en kupéfläkt är det extra viktigt att AC:n är på under färd, eftersom även den hjälper till att torka upp luften. Se också till att ha bilrutorna putsade på insidan av bilen för att minska kondensen.

Förutom att värmare till bilen är bra för bekvämligheten och luftfuktigheten i bilen, undviker du kallstarter. Det i sin tur gör att du minskar både på motorns slitage och på avgasutsläpp.

Kom även ihåg att smörja dörrlåsen och torka av dörrlisterna så de är rena. Annars kan de nämligen frysa fast. Ett tips är att använda silikon på gummilisterna för att mjuka upp dem samt undvika att de torkar och spricker.

Checklista inför vintern

- Byt till vinterhjul
- Investera om möjligt i kupé- och motorvärmare
- Kontrollera vätskorna i bilen
- Se till att du har bra torkarblad
- Smörj dörrlåsen
- Torka av och smörj dörrlister
- Plocka fram isskrapa, snöborste och snöskyffel

i30-kombi-jan-grid-image-bild1

Undersök vätskorna i bilen

i30-kombi-jan-grid-image-bild2

Innan temperaturen blir alltför låg är det viktigt att kontrollera att vätskorna i bilen är påfyllda och klarar kylan. Det innefattar kylarvätska och spolarvätska. Du kan få hjälp av en verkstad att se till att glykolen i kylarvätskan är på rätt nivå för att klara av minusgrader och att du har rätt blandning på spolarvätskan.

Under vintern är det viktigt att ha en spolarvätska med en högre andel sprit, än vad du kanske har på sommaren. Delvis för att vindrutan kan få isbildning om du har för dåligt utspädd spolarvätska, men även för att du kan få problem med att själva spolsystemet fryser igen.

Håll sikten fri

På vintern kan både snö och regn försämra din sikt. Därför är det viktigt att du kontrollerar dina torkarblad innan du tar dig ut på vägarna, så du inte hamnar i en situation där sikten är dålig och torkarbladen inte fungerar som de ska. Under en torr och varm sommar när du använt vindrutetorkarna lite, kan gummit torka på torkarbladen. Därför är det hög tid att kontrollera dem nu. Ta för vana att passa på att byta ut dem när du byter till vinterhjul, eller när du servar din bil.

Det kan vara bra att ta hjälp av en verkstad, eftersom det är viktigt att torkarbladen passar till just din bil för att de ska fungera bra. De ska forsla bort allt vatten och inte lämna ränder kvar på rutan - eller ännu värre - bilda en sörja av vatten eller snöblask. Dessutom bör du kontrollera att torkarbladen inte repar rutan. Har du smuts som fastnat på torkarbladen är det stor risk att vindrutan repas.

41382422 1380705512032857 7669844213697085440 n

SÅ GÖR DU BILEN REDO INFÖR VINTERN
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se